andreenannetblok.nl

hardloop nieuws archive 2013

01-12-2013

Keniaan Ereng wint Montferlandrun.

 

'S-HEERENBERG - 

De Keniaanse atleet Patrick Ereng heeft zondag de Montferlandrun gewonnen. Hij klopte in de internationale wegwedstrijd over 15 kilometer in 's-Heerenberg zijn landgenoot Ezrah Sang op de meet. Ereng noteerde een tijd van 43.01 minuten, Sang zat er 1 seconde achter. De derde plaats was voor de Oegandees Soyekwo Kibet in 43.11.


 
Gert Jan WassinkFoto: APA
 

Wilson Kipsang eindigde als vijfde in 43.20. De Keniaan liep in het Montferland zijn eerste wedstrijd na de marathon van Berlijn in september, waar hij het wereldrecord aanscherpte tot 2.03.23.

Gert Jan Wassink was de snelste Nederlander in 's-Heerenberg met een tijd van 44.42. Hij eindigde op de negende plaats.

01-12-2013

Marathonloper Kipsang in Montferland Run

 

'S-HEERENBERG - Wilson Kipsang, de nieuwe wereldrecordhouder op de marathon, doet 1 december mee aan de 18e Montferland Run in 's-Heerenberg.

De komst van de 31-jarige Keniaan, die vorige maand in Berlijn finishte in 2.03.23 uur, past volgens de organisatie helemaal in de traditie van het contracteren van marathontoppers. Andere grote namen die eerder aan de Montferland Run meededen zijn Haile Gebrselassie, Abel Kirui en Patrick Makau.

De wedstrijd over 15 kilometer werd vorig jaar gewonnen door de Keniaan Geoffrey Mutai. Hij verbeterde het parcoursrecord met 9 seconden.

 

Nederlandse toppers in Montferland Run

's-HEERENBERG - Koen Raymaekers en Patrick Stitzinger staan zondag 1 december om 12.00 uur aan de start in ’s-Heerenberg voor de 18e editie van de Pfixx Solar Montferland Run. Beide Nederlandse topatleten strijden voor een toptijd over 15 kilometer. De inzet hierbij is het behalen van een klassering bij de beste tien. Een pittige opgave, omdat de Pfixx Solar Montferland Run jaarlijks de beste atleten ter wereld weet te contracteren. Eerder maakte de organisatie al bekend dat de Keniaan Wilson Kipsang – de nieuwe wereldrecordhouder op de marathon – zijn eerste race na zijn fabuleuze toptijd van 2.03.23 uur in ’s-Heerenberg komt lopen.

Zie de uitslagen.

03-11-2013

NY verdient probleemloze marathon

 

Marathon van New York»
Marathon van New YorkPro Shots

Genoeg aandachttrekkers, vanmiddag, bij de 43ste New York Marathon: de olympisch kampioen, het weer, de beveiliging.

Om bij het laatste te beginnen: het budget voor de beveiliging rond het grootse evenement in The Big Apple is verdubbeld tot zo'n één miljoen dollar (740.000 euro) na de bomaanslag bij de marathon van Boston afgelopen april. Meer afzettingen, meer tascontroles, meer snuffelhonden, meer agenten.

De angst zit er flink in bij de Amerikanen. De bommen die vlak bij de finish in Boston drie doden en vele tientallen gewonden veroorzaakten, dreunen nog altijd na. De getroffenen zijn ook nog niet vergeten: tijdens de loop in New York zullen deelnemers een geelblauw lintje dragen ter nagedachtenis aan de slachtoffers. "We hopen op een mooi eerbetoon aan Boston en dat de marathon weer een feestelijke happening wordt", aldus wedstrijddirecteur Mary Wittenberg.

Argusogen

Er staan zondag een kleine 60.000 sportievelingen aan de start op Staten Island en die zullen in de aanloop ernaartoe allemaal met argusogen het weerbericht volgen. Veel problemen dreigen er niet. Hoe anders was dat vorig jaar, toen de orkaan Sandy over de stad raasde en een spoor van vernieling achterliet. De chaos noopte de organisatie een streep te zetten door de marathon van een dag later.

Wie destijds de machtige ervaring is misgelopen om luid toegejuicht door de straten van Staten Island, Brooklyn, Queens, The Bronx en Manhattan te rennen, kon rekenen op voorrang bij een volgende inschrijving. Ongeveer 21.000 atleten hebben van die mogelijkheid gebruikgemaakt en de komende jaren volgen er nog eens enkele duizenden.

Olympisch kampioen

De buitenwacht zal zich echter concentreren op het sportieve aspect van de marathon en daar is met de komst van Stephen Kiprotich ook alle reden toe. De Oegandees is immers de heersend wereld- én olympisch kampioen. Voor snelle tijden moet je evenwel niet bij hem aankomen. Met zijn in 2011 in Enschede gelopen persoonlijk record van 2.07.20 neemt de 24-jarige prijsloper een bescheiden 157ste plaats in op de ranglijst aller tijden.

Mutai

Die atletiekladder wordt aangevoerd door de eveneens in New York aanwezige Geoffrey Mutai. Op papier tenminste, want de 2.03.02 die hij twee jaar geleden realiseerde in Boston werd niet erkend als wereldrecord, omdat het parcours in de Amerikaanse stad te veel afloopt.

De 32-jarige Keniaan maakte in 2011 ook naam in New York door er niet alleen te winnen, maar ook het toen tien jaar oude parcoursrecord te verbeteren. Hij bracht het op 2.05.06. Een knappe, maar geen idioot snelle tijd. Die reputatie heeft New York ook niet. De stadsmarathon komt qua tijden niet voor in de mondiale toptien.

Kebede

Een derde loper op wie gelet zal worden, is Tsegaye Kebede. De 26-jarige Ethiopiër won vorig jaar de marathon van Chicago en bracht afgelopen voorjaar die van Londen op zijn naam. Hij voert bovendien het klassement van de World Major Marathons aan, een ranglijst opgemaakt aan de hand van de marathons van Tokio, Boston, Londen, Berlijn, Chicago en New York.

22-09-2013

André Blok loopt zijn 37 ste marathon in Den Haag.

Den Haag - André sluit zijn 37 ste marathon af in zijn eigen Den Haag.

Het was een vrij pittige marathon. De start was op het Spui in het centrum. Vervolgens ging het peleton via de Fred, Willem de Zwijgerlaan, Houtrust en de Laan van poot voorbij Haag Atletiek de duinen in, om vervolgens het strand op te gaan. Bij Duindorp werd het strand verlaten, omdat er vervolgens om de havens gelopen moest worden en uiteindelijk kwam het hardloopveld weer op het strand terecht. Nu richting Wassenaarseslag (ruim 12 KM).

Vervolgens weer de duinen in om vervolgens via Duinrel, Buurtweg en het Haagsebos op Het Koekamp de finish te bereiken.

André kwam na 5 KM door in 0":22:34". "Het 5 KM punt klopte niet. Ik kwam veel te snel door. Het 10 KM punt kwam beter in de richting. Ik liep de 10 KM in iets meer dan 46 minuten. daarna heb ik geen KM aanduidingen meer gezien. Alleen kwam ik wel een bord tegen met NOG 1 KM.

Eigenlijk ben ik niet echt in de problemen geweest.  Annet kon mij tijdens de wedstrijd volgen via Bluetooth. Ongeveer na elk  half uur werd ik gebeld en wist Annet waar ik me bevond.

Nu is het wel even mooi geweest en kan ik terug kijken naar een perfecte marathon.

De voorbereidingen waren ook goed en ik heb veel over het parcours door de duinen en over het strand getraind". André kwam in 3":42:14" over de meet.

Zie de uitslagen.

 

Nu neem ik de gelegenheid jullie mee te delen dat deze Vredes marathon van Den Haag  voorlopig mijn laatste was op dit niveau. Ik had echter gehoopt op een echte stadsmarathon, maar helaas. De organisatie en de gemeente Den Haag hebben anders besloten. Nu ik bijna 49 ben, vind ik het even wel welletjes. Het lopen en de gehele voorbereiding vergt toch veel van je lichaam. Al die jaren dat ik intensief train ben ik nog altijd blesure vrij. Dit kunnen niet veel atleten zeggen. Ik weet mijn grensen. Als ik ergens aan begon, dan wilde ik ook een goede tijd neerzetten. Ik wilde hem uitlopen, maar ook een goede tijd lopen. Dit was niet altijd gemakkelijk.

Na het lopen van mijn persoonlijkrecord op de halve marathon tijdens de Cingelloop van Breda in 1990 (1":24:39"), kreeg ik last van  sportstress. Ik liep toen nog fluitend onder de 1 uur en 30 minuten. Na deze halve marathon kreeg ik een dip en ben anderhalf jaar gestopt met wedstrijden. In 1993 heb ik de draad weer opgepakt, met de New York City marathon. En in 1994 liep ik de marathon van  Londen in een  PR. op de hele marathon in 3":10:13". 
Momenteel ben ik op 41 marathons gestart en heb ik er 37 uitgelopen.
De marathons die ik heb gelopen variëren in tijden van 3":10:13" (Londen 1994) tot 3":45:35" (New York 1987). Dit was mijn eerste marathon. Toen heb ik gezegd nooit meer. Er volgden er nog 36.
Ook ben ik echt prestatiegericht. Ooit zei ik: als ik een marathon NIET binnen de 4 uur kan lopen, dan is het mijn laatste marathon. Zover is het nog nooit gekomen.
... Misschien komt er nog wel weer een buitenlandse marathon.
Alles wat een marathon in zich heeft heb ik ervaren, zowel ups als downs.
De man met de hamer ben ik dikwijls tegen gekomen, ik heb meegemaakt dat ik zelfs tot een week na de marathon niet meer kon lopen, maar ik heb ook marathons gelopen waarbij alles gewoon klopte. De marathon van 1994 in Londen liep ik de tweede helft sneller dan de eerste. de laatste KM liep ik toen binnen de 4 minuten, omdat ik me wilde plaatsen voor Boston. Toen kwam ik 13 seconden te kort.
In 2012 liep ik de marathon van Barcelona onder zomerse omstandigheden van ongeveer 24 graden in een tijd van 3":31:40". Het was ook nog een heuvelig parcours met veel valsplat. Als ik toen onder de 3":30:00" had gelopen,dan mocht ik naar Boston van 2013.
Achteraf misschien blij, want in april van 2013 vond de aanslag plaatst tijdens deze marathon.
Ook mijn laatste marathon (Leiden) liep ik vrij gemakkelijk in 3 uur en 36 minuten.
Op dit moment kan ik nog wel in de buurt komen van de 3 uur en 30 minuten.
De marathons die ik uitgestapt ben zijn bijna allemaal in Rotterdam geweest.
Dit is zuur en doet heel veel pijn. Ik zorgde altijd voor een draaiboek en wist meestal wel weer een marathon te lopen binnen een maand, die ik wel uitliep.
"De marathon in de Hofstad moest ik gewoon lopen".
André was er 15 jaar geleden ook al bij tijdens De KonMarathon en liep toen een tijd van 3":20:43". 
 

 

22-08-2013

Stressfractuur voor Michel Butter

22/08/13, 17:24  − bron: ANP
© anp.

Marathonloper Michel Butter heeft een stressfractuur in zijn rechter heup. Dat blijkt uit een onderzoek dat sportarts Petra Groenenboom uitvoerde in ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Groenenboom: 'Het herstel neemt veel tijd in beslag. Michel Butter moet voorlopig rust houden."

Butter deed vorige week bij de wereldkampioenschappen in Moskou mee op de marathon, maar viel na ruim 14 kilometer uit. Hij verzweeg bij aankomst in Rusland dat hij lichamelijke klachten had aan rug en lies omdat hij wilde starten.

Een stressfractuur wordt veroorzaakt door ongewone of herhaalde belasting op het bot. Voor de atleet was de uitslag een grote klap: 'Ik mag nu even helemaal niets en ga me daarom focussen op mijn studie en op andere dingen die ik leuk vind en waarvan ik energie krijg. Mijn grote doel was het EK atletiek in Zürich en dat lijkt gelukkig niet in gevaar te komen. Dat toernooi zal mijn grote sportieve revanche moeten worden".

 

Om uit te stappen tijdens een marathon is erg zuur en zeker een dramatische ervaring, weet André blok. Maar het maakt het erger om uit te stappen tijdens een groot toernooi. In dit geval het WK. André is zelf op 40 marathon's gestart en heeft er 36 uitgelopen.

17-08-2013

Michel Butter haakt af tijdens wk marathon.

Moskou-Michel Butter is bij het WK atletiek in Moskou al snel uitgestapt op de marathon. De Castricummer kwam na tien kilometer als 59e door in 32 minuten en dertien seconden en gaf even later op. Hij had bij de start al last van stijfheid in de rug en lies, zo meldt zijn coach Guido Hartensveld aan de atletiekbond.

De 27-jarige Butter liep in Moskou zijn zesde marathon, maar de eerste op een wereldtitelstrijd. Met zijn toptijd van 2:09.58 is hij de derde Nederlander ooit op de marathon.

"Tijdens het taperen openbaarde zich een lichte stijfheid in de rug en lies", verklaarde Hartensveld. "Het is behandeld en losgemaakt, maar het blijkt nu toch niet te gaan."

Zie de uitslagen.

11-08-2013

Keniaanse Kiplagat wint marathon op WK in Moskou

Keniaanse Kiplagat wint marathon op WK in Moskou

keniaanse kiplagat wint marathon op wk in moskou

10/08 Atletiek De Keniaanse Edna Kiplagat heeft zaterdag in Moskou haar wereldtitel op de marathon verlengd. Ze pakte zo de eerste gouden medaille van deze wereldkampioenschappen atletiek.

Kiplagat versnelde op twee km van de finish en liet daarmee haar Italiaanse concurrente Valerio Straneo achter zich.

De 33-jarige Keniaanse, vorig jaar zilver op de Spelen in Londen en moeder van twee, finishte in het Luzhnikistadion in een tijd van 2u25:44.

De verrassende Straneo, 37, eindigde als tweede op dertien seconden. Het brons ging naar de Japanse Kayoko Fukushi, op 1:59 van Kiplagat. Zie de uitslagen.

Foto: AFP

22-07-2013

André (48) maakt afscheid op de marathon bekent

André  (48) maakt afscheid op de marathon bekent

Torre Pachedo-

1987-2013
Nu neem ik de gelegenheid jullie mee te delen dat de Marathon van Den Haag op 22 september 2013 voorlopig mijn laatste zal zijn op dit niveau. Ik had echter gehoopt op een echte stadsmarathon, maar helaas. De organisatie en de gemeente Den Haag hebben anders besloten. Nu ik bijna 49 ben, vind ik het even wel welletjes. Het lopen en de gehele voorbereiding vergt toch veel van je lichaam. Al die jaren dat ik intensief train ben ik nog altijd blesure vrij. Dit kunnen niet veel atleten zeggen. Ik weet mijn grensen. Als ik ergens aan begon, dan wilde ik ook een goede tijd neerzetten. Ik wilde hem uitlopen, maar ook een goede tijd lopen. Dit was niet altijd gemakkelijk.
Na het lopen van mijn persoonlijkrecord op de halve marathon tijdens de Cingelloop van Breda in 1990 (1":24:39"), kreeg ik last van  sportstress. Ik liep toen nog fluitend onder de 1 uur en 30 minuten. Na deze halve marathon kreeg ik een dip en ben anderhalf jaar gestopt met wedstrijden. In 1993 heb ik de draad weer opgepakt, met de New York City marathon. En in 1994 liep ik de marathon van  Londen in een  PR. op de hele marathon in 3":10:13". 
Momenteel ben ik op 40 marathons gestart en heb ik er 36 uitgelopen.
De marathons die ik heb gelopen variëren in tijden van 3":10:13" (Londen 1994) tot 3":45:35" (New York 1987). Dit was mijn eerste marathon. Toen heb ik gezegd nooit meer. Er volgden er nog 35.
Ook ben ik echt prestatiegericht. Ooit zei ik: als ik een marathon NIET binnen de 4 uur kan lopen, dan is het mijn laatste marathon. Zover is het nog nooit gekomen.
... Misschien komt er nog wel weer een buitenlandse marathon.
Alles wat een marathon in zich heeft heb ik ervaren, zowel ups als downs.
De man met de hamer ben ik dikwijls tegen gekomen, ik heb meegemaakt dat ik zelfs tot een week na de marathon niet meer kon lopen, maar ik heb ook marathons gelopen waarbij alles gewoon klopte. De marathon van 1994 in Londen liep ik de tweede helft sneller dan de eerste. de laatste KM liep ik toen binnen de 4 minuten, omdat ik me wilde plaatsen voor Boston. Toen kwam ik 13 seconden te kort.
In 2012 liep ik de marathon van Barcelona onder zomerse omstandigheden van ongeveer 24 graden in een tijd van 3":31:40". Het was ook nog een heuvelig parcours met veel valsplat. Als ik toen onder de 3":30:00" had gelopen,dan mocht ik naar Boston van 2013.
Achteraf misschien blij, want in april van 2013 vond de aanslag plaatst tijdens deze marathon.
Ook mijn laatste marathon (Leiden) liep ik vrij gemakkelijk in 3 uur en 36 minuten.
Op dit moment kan ik nog wel in de buurt komen van de 3 uur en 30 minuten.
De marathons die ik uitgestapt ben zijn bijna allemaal in Rotterdam geweest.
Dit is zuur en doet heel veel pijn. Ik zorgde altijd voor een draaiboek en wist meestal wel weer een marathon te lopen binnen een maand, die ik wel uitliep.
 
Ik hoop op 22 september mijn 37 ste marathon te mogen uitlopen in Den Haag. Als voorbereiding train ik vaak in Spanje onder de Spaanse zon.
Voor meer info over de resultaten, ga dan naar de hardloop pagina.

 

 

23-06-2013

Vijfduizend lopers tijdens de Midzomernachtrun.

In 2011 ontstond de eerste Midzomernachtrun met een tocht langs een feeëriek verlicht parcours in Gent. Die editie was meteen goed voor 2.400 deelnemers. Het jaar nadien steeg dat tot 3.600. Dit jaar werd dus de kaap van de 5.000 deelnemers gehaald.

Geert Gysel, voorzitter van de organiserende vzw gentloopt.be: "Met deze derde editie willen we onze stoutste verwachtingen overtreffen. Het concept van de Midzomernachtrun slaat aan. Lopers uit heel België willen er graag bij zijn in Gent, om samen met ons de kortste nacht in te lopen."

De inschrijvingen werden stopgezet bij 5.000 deelnemers. "Omwille van de veiligheid hebben we de voorinschrijvingen afgesloten op 5.000. Hadden we de avond zelf nog mensen aanvaard, dan zaten we zeker aan 7.000 deelnemers. Maar dat is een probleem dat we tegen volgend jaar opgelost willen zien."

Opvallend is dat er steeds meer deelnemers uit het buitenland komen, terwijl zowat een derde afkomstig is uit het Gentse. Zo waren er 119 deelnemers uit 19 andere landen. Zestig procent van de deelnemers kiest voor de 10 kilometer, de rest voor de 15 kilometer.

André Blok(48) Liep gister in de avonduren de 15 KM in een tijd van 1":07:50".

Met deze eindtijd was André net iets sneller dan vorrig jaar. "het is natuurlijk een schitterend spektakel. Het weer zat zeker mee. Alleen de vele bochten in de stad maakte het niet gemakkelijk voor een snelle tijd en natuurlijk de achterblijvers op de 10 Km, die na KM punt 11 weer op het parcours kwamen van de 15 KM. Ik had soms echt moeite om er voorbij te komen".

In Gent was het eigenlijk de gehele dag wat wisselvallig weer met veel regen. Echter om 21.00 uur begon het op te klaren en de zon begon zelfs even te schijnen en de wind begon te liggen. De temperatuur ging iets omhoog en soms was het zelfs iets te benauwd.

Zie de uitslagen.

22-06-2013

De Midzomernachtrun in Gent (Belië).

Gent - De Midzomernachtrun, een loopwedstrijd zaterdagavond in de Gentse binnenstad, is met 5.000 inschrijvingen volzet. Dat meldt de organisatie. Vanochtend waren nog ruim 300 nummers verkrijgbaar.

De eerste editie van de Midzomernachtrun, twee jaar terug, telde 2.480 deelnemers, vorig jaar steeg dat aantal tot ruim 3.600 en voor dit jaar werd op 4.000 inschrijvingen gemikt. Na het afsluiten van de online-inschrijvingmogelijkheid maandagavond, waarbij 4.660 deelnemers geregistreerd werden, vlogen dinsdag de resterende nummers de deur uit bij de Runners Service Labs van Gent, Zwijnaarde en Duffel.
      De tien of vijftien kilometer lange Midzomernachtrun volgt zaterdagavond vanaf 22 uur een verlicht en geanimeerd parcours vanaf de Topsporthal, langs de Watersportbaan naar de historische binnenstad en terug naar de Topsporthal. Naast de verlichte historische gebouwen zorgen onder meer vlammen in het Baudelopark, fanfares, kajaks met fakkels op de Leie, een licht- en geluidsshow en een DJ voor extra sfeer langs het parcours. Overigens maakt de origineelste verlichte loper kans op een prijs.
      Gewezen wereldkampioen en veelvuldig Belgisch kampioen veldlopen Erik De Beck neemt als peter van de wedstrijd deel, naast een aantal politici en BV'

Ook André Blok komt vanavond aan de start in Gent op de 15 KM.

Vorig jaar liep André een tijd van 1":08:02".

Zie de uitslagen.

page loading