andreenannetblok.nl

hardloop nieuws archive 2013

01-12-2013

Keniaan Ereng wint Montferlandrun.

 

'S-HEERENBERG - 

De Keniaanse atleet Patrick Ereng heeft zondag de Montferlandrun gewonnen. Hij klopte in de internationale wegwedstrijd over 15 kilometer in 's-Heerenberg zijn landgenoot Ezrah Sang op de meet. Ereng noteerde een tijd van 43.01 minuten, Sang zat er 1 seconde achter. De derde plaats was voor de Oegandees Soyekwo Kibet in 43.11.


 
Gert Jan WassinkFoto: APA
 

Wilson Kipsang eindigde als vijfde in 43.20. De Keniaan liep in het Montferland zijn eerste wedstrijd na de marathon van Berlijn in september, waar hij het wereldrecord aanscherpte tot 2.03.23.

Gert Jan Wassink was de snelste Nederlander in 's-Heerenberg met een tijd van 44.42. Hij eindigde op de negende plaats.

01-12-2013

Marathonloper Kipsang in Montferland Run

 

'S-HEERENBERG - Wilson Kipsang, de nieuwe wereldrecordhouder op de marathon, doet 1 december mee aan de 18e Montferland Run in 's-Heerenberg.

De komst van de 31-jarige Keniaan, die vorige maand in Berlijn finishte in 2.03.23 uur, past volgens de organisatie helemaal in de traditie van het contracteren van marathontoppers. Andere grote namen die eerder aan de Montferland Run meededen zijn Haile Gebrselassie, Abel Kirui en Patrick Makau.

De wedstrijd over 15 kilometer werd vorig jaar gewonnen door de Keniaan Geoffrey Mutai. Hij verbeterde het parcoursrecord met 9 seconden.

 

Nederlandse toppers in Montferland Run

's-HEERENBERG - Koen Raymaekers en Patrick Stitzinger staan zondag 1 december om 12.00 uur aan de start in ’s-Heerenberg voor de 18e editie van de Pfixx Solar Montferland Run. Beide Nederlandse topatleten strijden voor een toptijd over 15 kilometer. De inzet hierbij is het behalen van een klassering bij de beste tien. Een pittige opgave, omdat de Pfixx Solar Montferland Run jaarlijks de beste atleten ter wereld weet te contracteren. Eerder maakte de organisatie al bekend dat de Keniaan Wilson Kipsang – de nieuwe wereldrecordhouder op de marathon – zijn eerste race na zijn fabuleuze toptijd van 2.03.23 uur in ’s-Heerenberg komt lopen.

Zie de uitslagen.

03-11-2013

NY verdient probleemloze marathon

 

Marathon van New York»
Marathon van New YorkPro Shots

Genoeg aandachttrekkers, vanmiddag, bij de 43ste New York Marathon: de olympisch kampioen, het weer, de beveiliging.

Om bij het laatste te beginnen: het budget voor de beveiliging rond het grootse evenement in The Big Apple is verdubbeld tot zo'n één miljoen dollar (740.000 euro) na de bomaanslag bij de marathon van Boston afgelopen april. Meer afzettingen, meer tascontroles, meer snuffelhonden, meer agenten.

De angst zit er flink in bij de Amerikanen. De bommen die vlak bij de finish in Boston drie doden en vele tientallen gewonden veroorzaakten, dreunen nog altijd na. De getroffenen zijn ook nog niet vergeten: tijdens de loop in New York zullen deelnemers een geelblauw lintje dragen ter nagedachtenis aan de slachtoffers. "We hopen op een mooi eerbetoon aan Boston en dat de marathon weer een feestelijke happening wordt", aldus wedstrijddirecteur Mary Wittenberg.

Argusogen

Er staan zondag een kleine 60.000 sportievelingen aan de start op Staten Island en die zullen in de aanloop ernaartoe allemaal met argusogen het weerbericht volgen. Veel problemen dreigen er niet. Hoe anders was dat vorig jaar, toen de orkaan Sandy over de stad raasde en een spoor van vernieling achterliet. De chaos noopte de organisatie een streep te zetten door de marathon van een dag later.

Wie destijds de machtige ervaring is misgelopen om luid toegejuicht door de straten van Staten Island, Brooklyn, Queens, The Bronx en Manhattan te rennen, kon rekenen op voorrang bij een volgende inschrijving. Ongeveer 21.000 atleten hebben van die mogelijkheid gebruikgemaakt en de komende jaren volgen er nog eens enkele duizenden.

Olympisch kampioen

De buitenwacht zal zich echter concentreren op het sportieve aspect van de marathon en daar is met de komst van Stephen Kiprotich ook alle reden toe. De Oegandees is immers de heersend wereld- én olympisch kampioen. Voor snelle tijden moet je evenwel niet bij hem aankomen. Met zijn in 2011 in Enschede gelopen persoonlijk record van 2.07.20 neemt de 24-jarige prijsloper een bescheiden 157ste plaats in op de ranglijst aller tijden.

Mutai

Die atletiekladder wordt aangevoerd door de eveneens in New York aanwezige Geoffrey Mutai. Op papier tenminste, want de 2.03.02 die hij twee jaar geleden realiseerde in Boston werd niet erkend als wereldrecord, omdat het parcours in de Amerikaanse stad te veel afloopt.

De 32-jarige Keniaan maakte in 2011 ook naam in New York door er niet alleen te winnen, maar ook het toen tien jaar oude parcoursrecord te verbeteren. Hij bracht het op 2.05.06. Een knappe, maar geen idioot snelle tijd. Die reputatie heeft New York ook niet. De stadsmarathon komt qua tijden niet voor in de mondiale toptien.

Kebede

Een derde loper op wie gelet zal worden, is Tsegaye Kebede. De 26-jarige Ethiopiër won vorig jaar de marathon van Chicago en bracht afgelopen voorjaar die van Londen op zijn naam. Hij voert bovendien het klassement van de World Major Marathons aan, een ranglijst opgemaakt aan de hand van de marathons van Tokio, Boston, Londen, Berlijn, Chicago en New York.

22-09-2013

André Blok loopt zijn 37 ste marathon in Den Haag.

Den Haag - André sluit zijn 37 ste marathon af in zijn eigen Den Haag.

Het was een vrij pittige marathon. De start was op het Spui in het centrum. Vervolgens ging het peleton via de Fred, Willem de Zwijgerlaan, Houtrust en de Laan van poot voorbij Haag Atletiek de duinen in, om vervolgens het strand op te gaan. Bij Duindorp werd het strand verlaten, omdat er vervolgens om de havens gelopen moest worden en uiteindelijk kwam het hardloopveld weer op het strand terecht. Nu richting Wassenaarseslag (ruim 12 KM).

Vervolgens weer de duinen in om vervolgens via Duinrel, Buurtweg en het Haagsebos op Het Koekamp de finish te bereiken.

André kwam na 5 KM door in 0":22:34". "Het 5 KM punt klopte niet. Ik kwam veel te snel door. Het 10 KM punt kwam beter in de richting. Ik liep de 10 KM in iets meer dan 46 minuten. daarna heb ik geen KM aanduidingen meer gezien. Alleen kwam ik wel een bord tegen met NOG 1 KM.

Eigenlijk ben ik niet echt in de problemen geweest.  Annet kon mij tijdens de wedstrijd volgen via Bluetooth. Ongeveer na elk  half uur werd ik gebeld en wist Annet waar ik me bevond.

Nu is het wel even mooi geweest en kan ik terug kijken naar een perfecte marathon.

De voorbereidingen waren ook goed en ik heb veel over het parcours door de duinen en over het strand getraind". André kwam in 3":42:14" over de meet.

Zie de uitslagen.

 

Nu neem ik de gelegenheid jullie mee te delen dat deze Vredes marathon van Den Haag  voorlopig mijn laatste was op dit niveau. Ik had echter gehoopt op een echte stadsmarathon, maar helaas. De organisatie en de gemeente Den Haag hebben anders besloten. Nu ik bijna 49 ben, vind ik het even wel welletjes. Het lopen en de gehele voorbereiding vergt toch veel van je lichaam. Al die jaren dat ik intensief train ben ik nog altijd blesure vrij. Dit kunnen niet veel atleten zeggen. Ik weet mijn grensen. Als ik ergens aan begon, dan wilde ik ook een goede tijd neerzetten. Ik wilde hem uitlopen, maar ook een goede tijd lopen. Dit was niet altijd gemakkelijk.

Na het lopen van mijn persoonlijkrecord op de halve marathon tijdens de Cingelloop van Breda in 1990 (1":24:39"), kreeg ik last van  sportstress. Ik liep toen nog fluitend onder de 1 uur en 30 minuten. Na deze halve marathon kreeg ik een dip en ben anderhalf jaar gestopt met wedstrijden. In 1993 heb ik de draad weer opgepakt, met de New York City marathon. En in 1994 liep ik de marathon van  Londen in een  PR. op de hele marathon in 3":10:13". 
Momenteel ben ik op 41 marathons gestart en heb ik er 37 uitgelopen.
De marathons die ik heb gelopen variëren in tijden van 3":10:13" (Londen 1994) tot 3":45:35" (New York 1987). Dit was mijn eerste marathon. Toen heb ik gezegd nooit meer. Er volgden er nog 36.
Ook ben ik echt prestatiegericht. Ooit zei ik: als ik een marathon NIET binnen de 4 uur kan lopen, dan is het mijn laatste marathon. Zover is het nog nooit gekomen.
... Misschien komt er nog wel weer een buitenlandse marathon.
Alles wat een marathon in zich heeft heb ik ervaren, zowel ups als downs.
De man met de hamer ben ik dikwijls tegen gekomen, ik heb meegemaakt dat ik zelfs tot een week na de marathon niet meer kon lopen, maar ik heb ook marathons gelopen waarbij alles gewoon klopte. De marathon van 1994 in Londen liep ik de tweede helft sneller dan de eerste. de laatste KM liep ik toen binnen de 4 minuten, omdat ik me wilde plaatsen voor Boston. Toen kwam ik 13 seconden te kort.
In 2012 liep ik de marathon van Barcelona onder zomerse omstandigheden van ongeveer 24 graden in een tijd van 3":31:40". Het was ook nog een heuvelig parcours met veel valsplat. Als ik toen onder de 3":30:00" had gelopen,dan mocht ik naar Boston van 2013.
Achteraf misschien blij, want in april van 2013 vond de aanslag plaatst tijdens deze marathon.
Ook mijn laatste marathon (Leiden) liep ik vrij gemakkelijk in 3 uur en 36 minuten.
Op dit moment kan ik nog wel in de buurt komen van de 3 uur en 30 minuten.
De marathons die ik uitgestapt ben zijn bijna allemaal in Rotterdam geweest.
Dit is zuur en doet heel veel pijn. Ik zorgde altijd voor een draaiboek en wist meestal wel weer een marathon te lopen binnen een maand, die ik wel uitliep.
"De marathon in de Hofstad moest ik gewoon lopen".
André was er 15 jaar geleden ook al bij tijdens De KonMarathon en liep toen een tijd van 3":20:43". 
 

 

22-08-2013

Stressfractuur voor Michel Butter

22/08/13, 17:24  − bron: ANP
© anp.

Marathonloper Michel Butter heeft een stressfractuur in zijn rechter heup. Dat blijkt uit een onderzoek dat sportarts Petra Groenenboom uitvoerde in ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Groenenboom: 'Het herstel neemt veel tijd in beslag. Michel Butter moet voorlopig rust houden."

Butter deed vorige week bij de wereldkampioenschappen in Moskou mee op de marathon, maar viel na ruim 14 kilometer uit. Hij verzweeg bij aankomst in Rusland dat hij lichamelijke klachten had aan rug en lies omdat hij wilde starten.

Een stressfractuur wordt veroorzaakt door ongewone of herhaalde belasting op het bot. Voor de atleet was de uitslag een grote klap: 'Ik mag nu even helemaal niets en ga me daarom focussen op mijn studie en op andere dingen die ik leuk vind en waarvan ik energie krijg. Mijn grote doel was het EK atletiek in Zürich en dat lijkt gelukkig niet in gevaar te komen. Dat toernooi zal mijn grote sportieve revanche moeten worden".

 

Om uit te stappen tijdens een marathon is erg zuur en zeker een dramatische ervaring, weet André blok. Maar het maakt het erger om uit te stappen tijdens een groot toernooi. In dit geval het WK. André is zelf op 40 marathon's gestart en heeft er 36 uitgelopen.

17-08-2013

Michel Butter haakt af tijdens wk marathon.

Moskou-Michel Butter is bij het WK atletiek in Moskou al snel uitgestapt op de marathon. De Castricummer kwam na tien kilometer als 59e door in 32 minuten en dertien seconden en gaf even later op. Hij had bij de start al last van stijfheid in de rug en lies, zo meldt zijn coach Guido Hartensveld aan de atletiekbond.

De 27-jarige Butter liep in Moskou zijn zesde marathon, maar de eerste op een wereldtitelstrijd. Met zijn toptijd van 2:09.58 is hij de derde Nederlander ooit op de marathon.

"Tijdens het taperen openbaarde zich een lichte stijfheid in de rug en lies", verklaarde Hartensveld. "Het is behandeld en losgemaakt, maar het blijkt nu toch niet te gaan."

Zie de uitslagen.

11-08-2013

Keniaanse Kiplagat wint marathon op WK in Moskou

Keniaanse Kiplagat wint marathon op WK in Moskou

keniaanse kiplagat wint marathon op wk in moskou

10/08 Atletiek De Keniaanse Edna Kiplagat heeft zaterdag in Moskou haar wereldtitel op de marathon verlengd. Ze pakte zo de eerste gouden medaille van deze wereldkampioenschappen atletiek.

Kiplagat versnelde op twee km van de finish en liet daarmee haar Italiaanse concurrente Valerio Straneo achter zich.

De 33-jarige Keniaanse, vorig jaar zilver op de Spelen in Londen en moeder van twee, finishte in het Luzhnikistadion in een tijd van 2u25:44.

De verrassende Straneo, 37, eindigde als tweede op dertien seconden. Het brons ging naar de Japanse Kayoko Fukushi, op 1:59 van Kiplagat. Zie de uitslagen.

Foto: AFP

22-07-2013

André (48) maakt afscheid op de marathon bekent

André (48) maakt afscheid op de marathon bekent

Torre Pachedo-

1987-2013
Nu neem ik de gelegenheid jullie mee te delen dat de Marathon van Den Haag op 22 september 2013 voorlopig mijn laatste zal zijn op dit niveau. Ik had echter gehoopt op een echte stadsmarathon, maar helaas. De organisatie en de gemeente Den Haag hebben anders besloten. Nu ik bijna 49 ben, vind ik het even wel welletjes. Het lopen en de gehele voorbereiding vergt toch veel van je lichaam. Al die jaren dat ik intensief train ben ik nog altijd blesure vrij. Dit kunnen niet veel atleten zeggen. Ik weet mijn grensen. Als ik ergens aan begon, dan wilde ik ook een goede tijd neerzetten. Ik wilde hem uitlopen, maar ook een goede tijd lopen. Dit was niet altijd gemakkelijk.
Na het lopen van mijn persoonlijkrecord op de halve marathon tijdens de Cingelloop van Breda in 1990 (1":24:39"), kreeg ik last van  sportstress. Ik liep toen nog fluitend onder de 1 uur en 30 minuten. Na deze halve marathon kreeg ik een dip en ben anderhalf jaar gestopt met wedstrijden. In 1993 heb ik de draad weer opgepakt, met de New York City marathon. En in 1994 liep ik de marathon van  Londen in een  PR. op de hele marathon in 3":10:13". 
Momenteel ben ik op 40 marathons gestart en heb ik er 36 uitgelopen.
De marathons die ik heb gelopen variëren in tijden van 3":10:13" (Londen 1994) tot 3":45:35" (New York 1987). Dit was mijn eerste marathon. Toen heb ik gezegd nooit meer. Er volgden er nog 35.
Ook ben ik echt prestatiegericht. Ooit zei ik: als ik een marathon NIET binnen de 4 uur kan lopen, dan is het mijn laatste marathon. Zover is het nog nooit gekomen.
... Misschien komt er nog wel weer een buitenlandse marathon.
Alles wat een marathon in zich heeft heb ik ervaren, zowel ups als downs.
De man met de hamer ben ik dikwijls tegen gekomen, ik heb meegemaakt dat ik zelfs tot een week na de marathon niet meer kon lopen, maar ik heb ook marathons gelopen waarbij alles gewoon klopte. De marathon van 1994 in Londen liep ik de tweede helft sneller dan de eerste. de laatste KM liep ik toen binnen de 4 minuten, omdat ik me wilde plaatsen voor Boston. Toen kwam ik 13 seconden te kort.
In 2012 liep ik de marathon van Barcelona onder zomerse omstandigheden van ongeveer 24 graden in een tijd van 3":31:40". Het was ook nog een heuvelig parcours met veel valsplat. Als ik toen onder de 3":30:00" had gelopen,dan mocht ik naar Boston van 2013.
Achteraf misschien blij, want in april van 2013 vond de aanslag plaatst tijdens deze marathon.
Ook mijn laatste marathon (Leiden) liep ik vrij gemakkelijk in 3 uur en 36 minuten.
Op dit moment kan ik nog wel in de buurt komen van de 3 uur en 30 minuten.
De marathons die ik uitgestapt ben zijn bijna allemaal in Rotterdam geweest.
Dit is zuur en doet heel veel pijn. Ik zorgde altijd voor een draaiboek en wist meestal wel weer een marathon te lopen binnen een maand, die ik wel uitliep.
 
Ik hoop op 22 september mijn 37 ste marathon te mogen uitlopen in Den Haag. Als voorbereiding train ik vaak in Spanje onder de Spaanse zon.
Voor meer info over de resultaten, ga dan naar de hardloop pagina.

 

 

23-06-2013

Vijfduizend lopers tijdens de Midzomernachtrun.

In 2011 ontstond de eerste Midzomernachtrun met een tocht langs een feeëriek verlicht parcours in Gent. Die editie was meteen goed voor 2.400 deelnemers. Het jaar nadien steeg dat tot 3.600. Dit jaar werd dus de kaap van de 5.000 deelnemers gehaald.

Geert Gysel, voorzitter van de organiserende vzw gentloopt.be: "Met deze derde editie willen we onze stoutste verwachtingen overtreffen. Het concept van de Midzomernachtrun slaat aan. Lopers uit heel België willen er graag bij zijn in Gent, om samen met ons de kortste nacht in te lopen."

De inschrijvingen werden stopgezet bij 5.000 deelnemers. "Omwille van de veiligheid hebben we de voorinschrijvingen afgesloten op 5.000. Hadden we de avond zelf nog mensen aanvaard, dan zaten we zeker aan 7.000 deelnemers. Maar dat is een probleem dat we tegen volgend jaar opgelost willen zien."

Opvallend is dat er steeds meer deelnemers uit het buitenland komen, terwijl zowat een derde afkomstig is uit het Gentse. Zo waren er 119 deelnemers uit 19 andere landen. Zestig procent van de deelnemers kiest voor de 10 kilometer, de rest voor de 15 kilometer.

André Blok(48) Liep gister in de avonduren de 15 KM in een tijd van 1":07:50".

Met deze eindtijd was André net iets sneller dan vorrig jaar. "het is natuurlijk een schitterend spektakel. Het weer zat zeker mee. Alleen de vele bochten in de stad maakte het niet gemakkelijk voor een snelle tijd en natuurlijk de achterblijvers op de 10 Km, die na KM punt 11 weer op het parcours kwamen van de 15 KM. Ik had soms echt moeite om er voorbij te komen".

In Gent was het eigenlijk de gehele dag wat wisselvallig weer met veel regen. Echter om 21.00 uur begon het op te klaren en de zon begon zelfs even te schijnen en de wind begon te liggen. De temperatuur ging iets omhoog en soms was het zelfs iets te benauwd.

Zie de uitslagen.

22-06-2013

De Midzomernachtrun in Gent (Belië).

Gent - De Midzomernachtrun, een loopwedstrijd zaterdagavond in de Gentse binnenstad, is met 5.000 inschrijvingen volzet. Dat meldt de organisatie. Vanochtend waren nog ruim 300 nummers verkrijgbaar.

De eerste editie van de Midzomernachtrun, twee jaar terug, telde 2.480 deelnemers, vorig jaar steeg dat aantal tot ruim 3.600 en voor dit jaar werd op 4.000 inschrijvingen gemikt. Na het afsluiten van de online-inschrijvingmogelijkheid maandagavond, waarbij 4.660 deelnemers geregistreerd werden, vlogen dinsdag de resterende nummers de deur uit bij de Runners Service Labs van Gent, Zwijnaarde en Duffel.
      De tien of vijftien kilometer lange Midzomernachtrun volgt zaterdagavond vanaf 22 uur een verlicht en geanimeerd parcours vanaf de Topsporthal, langs de Watersportbaan naar de historische binnenstad en terug naar de Topsporthal. Naast de verlichte historische gebouwen zorgen onder meer vlammen in het Baudelopark, fanfares, kajaks met fakkels op de Leie, een licht- en geluidsshow en een DJ voor extra sfeer langs het parcours. Overigens maakt de origineelste verlichte loper kans op een prijs.
      Gewezen wereldkampioen en veelvuldig Belgisch kampioen veldlopen Erik De Beck neemt als peter van de wedstrijd deel, naast een aantal politici en BV'

Ook André Blok komt vanavond aan de start in Gent op de 15 KM.

Vorig jaar liep André een tijd van 1":08:02".

Zie de uitslagen.

16-06-2013

André Blok blij met een tijd onder de 45 minuten

Voorburg - André Blok wist tijdens de Molenloop in Voorburg op de 10 KM net onder de 45 minuten te blijven.

Het weer zat zeker voor het publiek erg mee, maar voor de lopers iets te warm."Dit was mijn eerste test na de leiden Marathon een maand geleden. Ik voelde me vrij sterk. Dat was dan ook de reden, dat het in het begin gewoon te snel ging. Een perfect parcours, door het centrum van Voorburg, Langs molen De Vlieger en langs de Vliet".

André kwam na de eerste KM door in 4'.03 en de tweede Km in 4'.07. Het ging dus vrij rap in het begin. Uiteindelijk wist André te finishen op de baan in 0":44:38 en dat is 19 seconden sneller dan vorrig jaar (0":44:57").

Volgende week staat de Midzomernacht Run in gent op het programma. Dit is een wegwedstrijd over 15 KM door het oude centrum van Gent met start en finish net buiten het centrum nabij de Top Sporthal. De start is voor de Sporthal en de finish is in de Arena.

Zie de uitslagen.

26-05-2013

Wondemu Molla wint Leiden Marathon

 

       
               LEIDEN - Wondemu Molla heeft zondag de Leiden Marathon op zijn naam geschreven. De Ethiopiër volbracht de 42 kilometer in twee uur, negentien minuten en 49 seconden.

Molla is de verrassende winnaar van de Leiden Marathon. Hij nam in Oud Ade afstand van de grote favoriet: Simon Kipngetich uit Oeganda. De parcoursrecordhouder eindigde op de tweede plaats in 2:22.05. Sammy Chumba (Kenia) klokte 2:28.17. 'This is very nice', zei Molla direct na afloop. Bij de vrouwen won Yewubet Wubet (Ethopië) in 2:47.00.

Route door '071'

Om 10.30 uur werd gestart op de Breestraat. Via de Lammenschansweg gingen de lopers naar Zoeterwoude-Dorp en Zoeterwoude-Rijndijk. Na elf kilometer staken de atleten de Oude Rijn over. Defensie heeft ter hoogte van de Rijneke Boulevard een ponton neergelegd. Daarna vervolgden de hardlopers hun weg naar Hazerswoude-Rijndijk en Koudekerk aan den Rijn. 

Na zestien kilometer gingen de atleten de polder in, op weg naar Hoogmade. Daarna werden de dorpen Roelofarendsveen, Nieuwe Wetering, Rijpwetering en Oud Ade aangedaan. Via Oegstgeest en Leiderdorp snelden de hardlopers richting de finish aan de Vismarkt in Leiden.

 

 André (48) finishte na 42 KM, 195 meter en 50 centimeter op de Vismarkt in Leiden naar tevredenheid in een tijd  van 3":36:00". Het was Marathon nummer 36. Het waren niet echt iedeale weers omstandigheden. De lopers hadden veel last van de wind. André Blok kwam halverwege door in 1 uur en 45 minuten. Het tweede gedeelte dus maar 6 minuten verval. Dat is eigenlijk niet veel op zo'n afstand."Ik ben blij dat ik niet heb gewandels, zelfs niet bij de verversingsposten.

De laatste 2 KM had ik het  wel zwaar. Dit weer kun je beter hebben dan, dat het 20 graden is". De Marathon bestond nu weer uit één ronde. 

Zie de uitslagen.

04-05-2013

André loopt marathon van Leiden.

Den Haag - André Blok (48) komt op 26 mei as. aan de start in de leiden marathon.

"Ondanks het steeds moeilijker wordt, om een marathon uit te lopen en je lichaam steeds meer gaat protesteren, heb ik toch besloten  me in te schrijven voor de Leiden marathon. Ik heb hem al twee keer eerder gelopen en nu bestaat de Leiden marathon uit één ronde. Misschien iets aantrekkelijker".

 

Na het uitvallen van  de Rotterdam marathon na 28 KM, heeft André er alle vertrouwen in, dat het nu wel zal lukken."Misschien wordt het wel weer iets te warm. Op het weer heb je helaas geen invloed".

 

Sammy Chumba op recordjacht in Leiden

05-04-2013 9:37

Het aantrekken van een sterk lopersveld voor Leiden is inmiddels weer op gang. Dit jaar ligt de focus op het verbreken van het parcoursrecord op de klassieke afstand, de 42 van NEM. Daarvoor is de 29-jarige Keniaan Sammy Chumba aangetrokken. Hij won eerder de marathons van Utrecht en Marrakech en heeft 2.11.34 staan. Landgenoot Simon Kipngetich zette in 2009 bij zijn marathondebuut het nog altijd staande parcoursrecord in Leiden met 2.14.08 en liep daarna geen marathons. Hij strijdt met Chumba om de winst van de Leiden Marathon. Op de 21 van Zorg en Zekerheid is de sterke winnares van vorig jaar, Soumiya Labani  uit Marokko, inmiddels vastgelegd.

Zie de uitslagen.

28-04-2013

Tulu wint marathon Düsseldorf

De Ethiopische atleet Dereje Tulu heeft vandaag het parcoursrecord in de marathon van Düsseldorf aangescherpt. Hij won in een tijd van 2.07.48. Tulu had op de meet een riante voorsprong op de nummers 2 en 3, respectievelijk de Kenianen Pius Ondoro (2.08.17) en Duncan Koech (2.09.10). Bij de vrouwen won eveneens een atleet uit Ethiopië. Melkam Gizaw zegevierde in 2.26.24.

Zie de uitslagen.

28-04-2013

Keniaan Kiprop wint marathon van Madrid.

 

© epa.

De Keniaan Francis Kiprop heeft de marathon van Madrid bij de mannen gewonnen. Bij de vrouwen ging de overwinning naar de Spaanse Vanessa Veiga. Zo'n 26.000 deelnemers liepen mee. Voor de start werd hulde gebracht aan de slachtoffers van de aanslag tijdens de marathon van Boston.

Kiprop werd eerste in een tijd van 2u10:37, een nieuw record voor de marathon van Madrid. Zijn landgenoot Nickson Kurgat (2u10:54) en de Ethiopiër Herpasa Kitesa (2u12:47) vervolledigden het podium. Het vorige record stond ook op naam van een Keniaan, Moses Arusei liep in 2011 een tijd van 2u10:54.

Bij de vrouwen won Vanessa Veiga in 2u36:38. Zij zorgde voor de eerste vrouwelijke Spaanse overwinning in Madrid sinds 1998. Veiga versloeg de Ethiopische Desta Girma Tadesse, de winnares van 2010 en 2011, in een spurt. De Russische Nina Podnevesnova werd derde in 2u38:29.

Zie de uitslagen.

16-04-2013

Aanslag tijdens Boston Marathon.

Explosies bij de marathon in Boston - zeker twee doden, tientallen gewonden

Knipsel

Afbeelding van de situatie ter plekke via Twitter

Buitenland
Updates door Anouk Eigenraam
02:21We gaan dit liveblog nu afsluiten, maar we blijven uiteraard de ontwikkelingen volgen. De komende uren zullen er veel geruchten en verschillende verhalen de rond doen, blijf de site dus checken. Nog even een round-up van wat we tot nu toe weten: 
 • bij de marathon in Boston vanmiddag vonden twee explosies kort na elkaar plaats vlakbij de finish
 • de explosies vonden plaats niet ver van elkaar; op zo'n 45-90 meter afstand
 • de marathon was toen al een paar uur bezig; de winnaars waren al over de streep, maar veel recreanten liepen nog over de finish
 • er deden zo'n 26.000 mensen mee aan de marathon
 • er zijn zeker 2 doden gevallen, waaronder een achtjarig jongetje
 • ook zijn er tientallen gewonden; waaronder acht kinderen. Het aantal gewonden zou nu al rond de 132 liggen; zeventien daarvan zijn in kritieke toestand.
 • De gewonden zijn naar drie verschillende ziekenhuizen gebracht waaronder het Boston Medical Center en het Mass General Hospital.
 • het is nog steeds onduidelijk wie er achter de explosies zitten en om wat voor explosieven het gaat
 • De resten van de explosieven zijn wel gevonden en die kunnen dus geanalyseerd worden
 • Ongeveer een half uur na de twee explosies vond er nog een derde explosie plaats, het is nog niet duidelijk of die verband hield met de andere explosies
 • Ook was er een brand in de JFK-bibliotheek vlakbij, maar ook daarvan is niet duidelijk of het te maken heeft met de explosies
 • Er deden ook Nederlanders mee aan de marathon, er is sprake van zestig,maar ook van 73 Nederlanders
 • volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er onder de slachtoffers geen Nederlanders

 

02:16 CNN meldt dat de autoriteiten op zoek zijn naar een donker getinte man met een zwarte rugtas, die een afgezet gebied op wilde lopen. De man zou zijn aangesproken door de politie, maar liep vervolgens weg en trok zijn sweatshirt over zijn hoofd. De politie zou benadrukken dat ze op zoek zijn naar meerdere personen "of interest" en er is nog steeds geen enkele officiële verdachte.
02:02 Volgens de Boston Globe zou er een "person of interest" worden ondervraagd in het Brigham and Women's Hospital. Bij dat ziekenhuis zou ook een SWAT-team buiten staan.
01:58De FBI heeft ook een verklaring laten uitgaan waarin de dienst zegt dat het op dit moment nog te vroeg is om conclusies te trekken:

FBI’s Boston Division Remains On-Scene

A multi-agency response including state and federal law enforcement agencies has been activated and is investigating the cause of the explosions along the Boston Marathon route and elsewhere. The FBI’s Boston Division stands with the Boston Police Department and remains on-scene. The FBI is offering its assistance in whatever capacity BPD requires. The situation remains fluid and it remains too early to establish the cause and motivation.

 

01:55 De Telegraaf meldt dat het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat er geen Nederlanders onder de slachtoffers zijn, er hebben Nederlanders meegedaan aan de marathon. De cijfers variëren van zestig tot 73.
01:53 Inmiddels zijn er 132 gewonden, waarvan 17 in kritieke toestand. CNN meldt ook dat artsen in de ziekenhuizen "kogellagers" uit de gewonden moeten verwijderen.
15-04-2013

Desisa wint marathon van Boston

 

Lelisa Dedisa»Lelisa Dedisa           

Boston - Lelisa Desisa heeft de 117de marathon van Boston gewonnen.

De Ethiopiër bleef in 2.10.22 debutant Micah Kogo uit Kenia en landgenoot Gebregziabher Gebremariam respectievelijk 0.04 en 0.07 voor.

De 23-jarige Desisa liep pas zijn tweede marathon, maar ging wel voor de tweede keer met de overwinning aan de haal. In januari was hij in Dubai de beste in een indrukwekkende 2.04.45.

In Boston maakte de Ethiopische atleet deel uit van een kopgroep van elf. In de slotfase bleven er drie stuks over, van wie Desisa de beste benen had.

Bij de dames ging de overwinning net als in 2006 naar Rita Jeptoo. De 32-jarige atlete uit Kenia bleef met 2.26.25 Meseret Hailu uit Ethiopië en landgenote Sharon Cherop ruim voor.

 

Bij de vrouwen ging de zege in Boston naar Rita Jeptoo uit Kenia (2.26.25). Ze was ruim een halve minuut eerder bij de finish dan Meseret Hailu uit Ethiopië, de derde plek ging naar de Keniaanse Sharon Cherop. De 32-jarige Jeptoo was in 2006 ook al de sterkste in de prestigieuze marathon van Boston, die maandag voor de 117e werd gehouden.

Zie de uitslagen.

14-04-2013

Regassa wint Rotterdamse marathon.

 

De Ethiopische atleet Tilahun Regassa heeft vandaag de marathon van Rotterdam op zijn naam geschreven. De 23-jarige hardloper won de klassieker over 42,195 kilometer door de Maasstad in 2.05.37.

 

Die tijd lag ruim boven het parcoursrecord van 2.04.27 uit 2009.

Zijn landgenoot Getu Feleke finishte evenals vorig jaar als tweede op de Coolsingel in 2.06.46. De Keniaan Sammy Kitwara eindigde als derde in 2.07.22.

Beste Nederlander
Koen Raymaekers kwam als beste Nederlander op de achtste plaats over de finish in 2.12.08. De ervaren marathonloper gaf in het tweede deel van de race veel toe op het beoogde schema van onder de 2 uur 10.

Hij keek ondanks zijn tegenvallende tijd tevreden terug op de marathon van Rotterdam. ''Mijn voorbereiding is wat kort geweest, waardoor ik aan het einde van de marathon wat in de problemen kwam'', zei de 33-jarige atleet, die zijn 13e wedstrijd over 42,195 kilometer liep. ''Ik heb op het stuk tussen 20 en 30 kilometer wat te veel energie verspeeld. Ik kon een toptijd jammer genoeg niet meer nastreven.'' De persoonlijke toptijd van Raymaekers blijft op 2.10.35 staan.

Michel Butter arriveerde kort achter Raymaekers op de tiende plaats in 2.13.24. De Castricummer kreeg onderweg kramp in zijn kuit en moest daardoor zijn tempo flink terugschroeven.

Te voortvarend begin
De eindtijden vielen tegen, omdat de toplopers voortvarend begonnen aan de wedstrijd. Bij een temperatuur van 13 graden en een stevig briesje hielden de gangmakers het tempo strak. Halverwege de race lag de grote kropgroep van zeker 15 atleten precies op het beoogde schema van net iets boven de 2.04.

Waarschijnlijk speelde de oplopende temperatuur toch ook de Afrikaanse favorieten parten, want in het tweede deel van de marathon leverden zij steeds meer in op de scherpe eindtijd. Regassa, die zijn tweede marathon liep, versnelde na 35 kilometer en kwam alleen aan kop. Hij liep geleidelijk aan verder uit op zijn achtervolgers en kwam met meer dan een minuut voorsprong solo aan.

 

André uitgestapt in Rotterdam.

Rotterdam - Het is André Blok helaas niet gekukt om de Rotterdam marathon tot een goed einde te brengen.

"Het begon eigenlijk woensdag al. Waarschijnlijk is het eten verkeert gevallen. Ineens werd ik 's-nachts beroert. Donderdag ben ik gewoon gaan werken. Wel besefte ik, dat dit een marathon kan gaan kosten. Zaterdag zouden we een beslissing nemen of ik wel in Rotterdam kon starten. Het ging eigenlijk wel goed en ik was fit genoeg. Dus naar de Coolcingel.

 In het begin zag het er zelfs heel goed uit, maar na 25 KM kreeg André dan toch last van de darmen. "Ik ben zelfs behouden gestart, maar het lot sloeg dan toch toe. last van de maag en de benen gingen verzuren na 25 KM. Het werd wandelen.

Na ongeveer 28 KM heb ik besloten om te stoppen".

André Blok heeft 35 marathons uitgelopen en 4 marathons is het helaas niet gelukt.

Zie de uitslagen.

11-04-2013

Onzeker deelname André in Rotterdam.

Den Haag - Het is nog onzeker, of André Blok(48), aan de start zal verschijnen tijdens de Rotterdam Marathon op 14 april.

André is geveild door de griep afgelopen nacht."Ik ben niet echt ziek, maar voel me wel slap.

Fast voetsel lukt nog niet". André en Annet beslissen zaterdagochtend of het wel verantwoord is om in Rotterdam te starten.

 Het is nog niet eerder gebeurt, dat André niet kan starten in een marathon.

André is in 38 marathons gestart, waarvan hij er 35 heeft uitgelopen.

De laatste marathon was die van Barcelona in maart 2012. Hij liep toen een tijd van net boven de 3 uur en 31 minuten.

 

Inmiddels hebben André en Annet toch besloten dat er wel gestart kan worden in Rotterdam op de marathon. André voelt zich fit genoeg om aan de start te verschijnen.

Waarschijnlijk iets verkeert gegeten. Dit kan een marathon kosten.

07-04-2013

Some verrast in marathon Parijs

Parijs -

De Keniaan Peter Some heeft zondag verrassend de 37e editie van de marathon van Parijs gewonnen.  

Some werkte de 42,195 kilometer in de straten van de Franse hoofdstad af in 2u05:38 en haalde het zo van de Ethiopiër Tades

De Keniaan dook met 2.05.38 maar liefst 2.56 onder zijn persoonlijk record.

Some liep op zo'n tien kilometer van de finish weg uit een kopgroep. De Keniaan sloeg al snel een flink gat en hield zijn voorsprong keurig vast.

Met zijn tijd bleef hij 27 seconden boven het parkoersrecord van landgenoot Stanley Biwott uit 2012.

e Tola (2u06:29), die de Keniaan Eric Ndiema klopte in de sprint voor de tweede plaats.

In totaal verschenen er bijna 50.000 deelnemers aan de start, een record voor de marathon van Parijs.

 

 

 

Boru snelste vrouw

De Ethiopische Tadese Boru zegevierde onder prima weersomstandigheden bij de vrouwen.

Met 2.21.05 snoepte ze 0.32 van het parkoersrecord van Beyene Tirfi af.

Zie de uitslagen.

10-03-2013

Annet debuteerd in Den Haag

Den Haag - Onder zeer winterse omstandigheden met temperaturen van net boven het vriespunt, wist Annet Blok tijdens de CPC loop op de 5 KM een tijd te klokken van 0":43:24".

Haar man André kwam uit op de halve marathon en liep met een rouwband ivb. met het plotselinge overlijden van Jacques Overgaauw.

Jacques trainde André van 1988 tot 2001.

André liep deze halve marathon in 1":37:42".

Zie de uitslagen.

08-03-2013

André loopt CPC in clubkleding HRR.

 

Den Haag - André Blok (48) loopt zijn 26 ste City pier City loop op 10 maart voor het laatst in de clubkleding van The hague Road Runners als eerbetoon voor de maandag overleden Jacques Overgaauw. Er zal met rouwband worden gelopen en voor het rouwcentrum Sorgvliet, waar Jacques ligt opgebaard zullen op een ingerichte tafel met foto bloemen worden neergelegt. De have marathon passeerd Sorgvliet na ongeveer 2,5 KM.

 

André heeft in 2001 The haque Road Runners ingeruild voor Loopgroep PK en sinds 2012 loopt hij voor Veteranen Nederland.

 

Jaques Overgaauw 1945 - 2013

Overlijden Jacques Overgaauw

 

05-03-2013

Overlijden Jacques Overgaauw 1945-2013

Wassenaar-Maandagavond 4 maart is tijdens de training onze zeer gewaardeerde en geliefde trainer Jacques onwel geworden. Hij is met spoed naar het ziekenhuis gebracht. In de loop van de avond kregen we het bericht dat Jacques overleden was. Wij zijn diep verslagen. Jacques was trainer bij  The hague Road Runners. André trainde met hem van 1987 tot 2001. Het was een graag geziene trainer."Het was in die tijd een gezellige groep.

Ik ben er kapot van. Ik hoorde het overlijden van mijn vader, want daar zou hij op dinsdag 5 maart gaan schilderen. Jacques is echter niet gekomen".

16-02-2013

Annet debuteerd tijdens de CPC Loop

Annet debuteerd tijdens de CPC Loop

Den Haag - Annet hier in training voor de City pier City loop op de Ary van der Speyweg in Den Haag. Annet is er al bijna klaar voor om met Kifid aan het bedrijvenloop mee te lopen op de 5 KM.

Er wordt twee keer per week getraind op de weg en Annet gaat één maal per week naar de sportschool.

 

Achter de schermen begeleide Annet haar man altijd al naar een marathon toe en kwam ook naar elke wedstrijd kijken. "Dit is toch anders. Nu moet ik trainen en zelf de wedstrijd lopen.

Het is natuurlijk wel erg leuk. Ik heb er zin in. Dit was mijn eerste testloop over het CPC parcours. Ik kan nu in ieder geval de knelpunten, waar ik nog aan moet werken".

Zie de uitslagen.

 

 

07-02-2013

‘Vuurwerk’ bij de CPC Loop Den Haag

De 39ste editie van de ABN AMRO CPC Loop Den Haag belooft 'vuurwerk'. Met tal van internationale toppers die op de halve marathon een persoonlijk record binnen of net boven het uur op hun naam hebben, staat zondag 10 maart een sterke, compacte groep toppers en talenten aan de start. Ze lijken een garantie te zijn voor een spannende en supersnelle race.

Ezekiel Chebii heeft op papier de snelste tijd achter zijn naam. De 22-jarige Keniaan won in september de halve marathon van Lille (Frankrijk) in 59.05 minuten.

In zijn spoor volgen landgenotenPius Kiprop (23 jaar, pr 59.25 in Berlijn 2012) en Lucas Rotich (22, pr 59.44 in CPC Loop Den Haag 2011), de Ethiopiërs Dereje Tesfaye Hailegiorgis (36, pr 1.00.00 in Verbania, Italië, 2011),Andualem Belay (21, pr 1.00.10 in Lille 2012), Tesfaye Abera (21, pr 1.00.32 in Nice 2012), Dawit Wolde (21, pr 1.00.46 in Egmond 2012) en de Keniaan Edwin Kipyego (23, pr 1.00.55 in New Delhi 2012).

Ook de Nederlandse top is uitstekend vertegenwoordigd bij de ABN AMRO CPC Loop Den Haag. De komst van Michel Butter (pr 1.02.33) en Khalid Choukoud (1.02.53), de nummers 1 en 2 van de nationale ranglijst van 2012 op de halve marathon, was al bekend. Koen Raymaekers (1.02.09), Hugo van den Broek (1.03.26) en Miranda Boonstra(1.13.04) zullen eveneens van start gaan.

Winnaar CPC
Stephen Kibet
 

VUURWERK

Organisator Mario Kadiks: ,,Met zo'n sterke bezetting - en we zijn nog in onderhandeling met meer toplopers -verwacht ik echt vuurwerk. We hebben een compact deelnemersveld met toppers én talent dat internationaal op het punt van doorbreken staat. Zo sterk hebben we het bij de CPC Loop in Den Haag nog nooit gezien.''

PR'S

Vorig jaar won de Keniaan Stephen Kibet in 58.54. Alleen de Ethiopische atleet Atsedu Tsegay was in 2012 sneller: hij zegevierde in Praag in 58.47. Liefst negen van de snelste tien atleten in Den Haag verbeterden hun persoonlijk record. Vijf van hen finishten binnen het uur. Met die prachtige resultaten onderstreepte de ABN AMRO CPC Loop Den Haag zijn status als internationale top-halve marathon.

BESTE

In 2011 werd de ABN AMRO CPC Loop Den Haag uitgeroepen tot de beste halve marathon van Europa. Wereldwijd werden alleen de halve marathons van New Delhi in India en die van Ras Al Khaimah in de Verenigde Arabische Emiraten hoger gewaardeerd. Voor 2012 is nog geen ranglijst vastgesteld.

PIER

Het parcours van de ABN AMRO CPC Loop Den Haag voert de lopers op de halve marathon voor het eerst sinds 2009 weer naar de kust, met uitzicht op de Scheveningse Pier. Dat was enkele jaren niet mogelijk vanwege werkzaamheden aan de boulevard.

Het parcours telt nu minder bochten en is daardoor sneller. Bovendien is de kans groot dat de lopers, net als in 2007 toen de Keniaan Samuel Wanjiru in de Hofstad een wereldrecord op de halve marathon vestigde (58.33 minuten), langs de zee de wind in de rug hebben.

ONDERDELEN

De ABN AMRO CPC Loop Den Haag bestaat, naast de grootste halve marathon van Nederland, uit de Dunea 10 km Loop, de Azivo 5 km Loop, de ABN AMRO Jeugdloop (2,5 km), de Ernst& Bobbie Kinderloop (1 km), de grootste Scholenloop van Nederland met duizenden kinderen van circa honderd scholen, de Business Runs en Aramco Student Runs. Het Malieveld is opnieuw het sfeervolle, kloppende hart van het evenement.

UITVERKOCHT

Vanwege de overweldigende belangstelling zijn alle startnummers voor de halve marathon nu al uitverkocht. Voor de Dunea 10 km Loop en de Azivo 5 km Loop kunnen lopers zich nog wel inschrijven.

GOEDE DOEL

Het goede doel van de ABN AMRO CPC Loop Den Haag is de Guusje Nederhorst Foundation. Deelnemers kunnen bij inschrijving een donatie doen. De Guusje Nederhorst Foundation, genoemd naar de in 2004 overleden actrice, streeft ernaar de leefomgeving van kinderen tot acht jaar die noodgedwongen in opvangcentra in Nederland verblijven, structureel beter en leuker te maken. Het gaat momenteel om 32.000 kinderen.

06-02-2013

André en Annet op trainingsstage in Spanje

André en Annet op trainingsstage in Spanje

Den Haag - André en Annet Blok zijn begin januari een week op trainingsstage geweest in het zuiden van Spanje. Er werd getraint onder de Spaanse zon met temperaturen van    net boven de 20 graden. Volgens André wel aardig loopweer. Niet te warm.

Annet en André zijn in voorbereiding voor de City Pier Cityloop in Den Haag op 10 Maart.

André loopt in April ook de marathon van Rotterdam. En is ook inmiddels begonnen met de marathon trainingen.